Regulació emocional, un taller pràctic ja al primer curs de Batxillerat
En el marc de l’espai de tutoria i tenint molt en compte que el Batxillerat és una etapa on els reptes acadèmics i el fer-se gran generen moltes emocions, ja a 1r els nostres alumnes reben suport constant en aquesta matèria. A més del dia a dia amb els professors, tutors, el DOP i Direcció, també programem tallers amb especialistes externs com el que mostren les fotografies titulat “Regulació emocional o l’art de navegar per les emocions”.
Aquesta és una nova terminologia que cada cop reemplaça més el concepte de gestió emocional pel de regulació emocional. La regulació parteix de la idea que no hi ha emocions bones i emocions dolentes, tot i que algunes resultin més agradables i altres menys, i que és important que els alumnes de Batxillerat desenvolupin la capacitat d’utilitzar les emocions de forma apropiada. Segons els va explicar l’especialista que va impartir el taller, la regulació emocional també vol dir disposar de bones estratègies d’afrontament i tenir la capacitat per autogenerar-se emocions positives, posant alguns exemples pràctics que els van ser reveladors.
En un taller que va ser molt dinàmic i interactiu, els alumnes es van mostrar molt oberts a compartir i a expressar el que saben i reconeixen de l’univers emocional, van anar aprenent a distingir les emocions dels sentiments -ja que les primeres són inconscients- i a identificar què els passa per dins en situacions habituals a la seva edat, com són els exàmens, la presentació del TR, la pressió estètica de les xarxes socials, decidir quina carrera universitària voldran fer, etc.
En aquest taller els alumnes de 1r de Batxillerat han après també que la valoració que fan d’allò que els passa és clau per al seu estat emocional. Han descobert un patró comú quan hi ha un esdeveniment ja que automàticament es fa una valoració neurofisiològica, comportamental i cognitiva que predisposa a l’acció. Conèixer aquest patró els ajudarà a racionalitzar les emocions a partir d’ara i a entendre-les per poder-les superar, no fugint sinó fent front a elles amb coneixement de causa. També han entès que si posen atenció a les seves emocions aquestes són una font d’informació sobre com estan realment, que tenen dret a tenir tot tipus d’emocions i que el que està a les seves mans és regular la conducta que es deriva d’elles.