Filosofant sobre la condició humana, a partir d’un còmic i un assaig històric

La classe de Filosofia de 1r de Batxillerat de vegades es converteix en un club de lectura, sobretot els dijous que es dediquen a analitzar, conversar i construir arguments a partir d’algun text literari o filosòfic. En el cas que compartim en aquesta entrada del Blog, la posada en comú entre els alumnes i la seva professora, la Maria Josep Far, gira al voltant d’un tema del currículum de Batxillerat com és “què som els humans, des de la perspectiva filosòfica”.

Per abordar aquest tema de forma amena, i adaptant-la als registres més atractius per als joves d’aquesta edat, ho fan a partir del còmic “La propietat” de l’autora israeliana Rutu Modan. Una obra literària que narra un viatge intergeneracional, que comparteixen una àvia i la seva neta a Varsòvia, on esperen recuperar una part de la propietat familiar saquejada durant la Segona Guerra Mundial.

Aquesta història, amb l’holocaust com a teló de fons, ajuda els alumnes de 1r a comprendre els processos que expliquen l’ésser humà i com les percepcions, la interpretacions, sensacions, emocions… condicionen les nostres vides. Alhora, com aquestes maneres d’entendre el món, les diferents cosmovisions, motivacions, accions, punts de vista, imaginació i intel·ligència van construint el coneixement que ens acaba definint com a persones i determinant el nostre futur.

Per aprofundir en aquest aprenentatge connecten amb una altra obra literària que, en aquest cas és un assaig. “Per combatre aquesta època.  Dues consideracions urgents contra el feixisme” de Rob Riemen convida als lectors de 1r de Batxillerat a reflexionar sobre el fet que, quan s’oblida el passat i es banalitza el present, un fet històric tan traumàtic com el que va generar el feixisme es pot tornar a desencadenar. Les dues obres, molt complementàries, i sobretot el debat posterior que es genera a classe des del punt de vista antropològic, sociològic i psicològic que inclou la Filosofia, ajuden els alumnes a desenvolupar una visió més humanista de la vida i a participar de forma activa en el debat col·lectiu per evitar que els episodis més foscos de la història es tornin a repetir.